Egzotik = Bali

















Bali deyince, gözünüzde tropikal ağaçlarla süslü beyaz kumsallar, maviyeşil bir deniz canlanıyorsa ve Bali sizin için Maldivler, Şeyşeller ile aynı sınıfta bir ada ise yanılıyorsunuz. Bu saydıklarımız Bali’de yok mu; elbette var. Ancak Bali’yi deniz-kum-güneş için harcamak yanlış olur.Amacınız dinlenmek ve balayı tadında sevgi dolu bir tatil yapmaksa Bali Adası’nıbu amaç için harcamayın.
Bali, “egzotik” deyince aklınızda beliren tümimgeleri daha fazlasıyla bulabileceğiniz, hatta gidip gördükten sonra Egzotik = Bali diyebileceğiniz çok ama çok özel bir ada. Bali’ye içiniz keşfetme enerjisi ile doluyken, hergün yeni yerler görme heyecanı içindeyken gidin.

Bali, Endonezya’da halkı Müslüman olmayan tek adadır. 8.yy’dan bu yana Hinduizm inançları ile dolu insanlar yaşıyor bu topraklarda. 1950’ye kadar yüzyıl boyunca Hollanda’nın, 2.Dünya Savaşı sırasında ise Japonya’nın istilalarına karşı özgürlükleri için savaşmışlar. Ancak hala adada savaştan çıkmış bir halk değil de, aksine dünyada kötülüğe dair herşeyden habersiz gibi görünen insanlara rastlayacaksınız.

Balililer bambaşka bir dünyada yaşayıyor. Onların masum ama bir o kadar da ilginç inançları, sizi çok şaşırtacak. Örneğin; tanrı heykellerinin belinden aşağılarını örtü ile sarıyorlar; çünkü tanrıları uyandığında utanması, rahat etsin istiyorlar. Hergün yiyeceklerinin bir kısmını tapınaklarda adak olarak tanrılara sunuyorlar, ertesi gün yenmediğini görüyorlar, yine de onu tazesiyle değiştiriyorlar; ya uyanırsa, ya aç kalırlarsa...Ölülerini çok gösterişli bir törenle gömüyorlar, evden kabristana karmakarışık bir yoldan gidiyorlar ki, ölenin ruhu eve dönmek isterse, yolunu şaşırsın; bulamasın.

Bali’de hava yıl boyu 25-30 derece aralığında. Her mevsim fırsat bulduğunuzda gidebilirsiniz. Ancak sıcağı çekilir kılmak”için, güneşi en çok özlediğiniz kış aylarında gitmenizin faydası olacaktır, Aralık – Mart dönemindeki yağmurlardan çekinmeyin, Ekvator’a bu kadar yaklaşıp, yağmurunda ıslanmadan dönülmez.
Bali’ye çocuklarla veya kalabalık bir grup ile kesinlikle gitmeyin. Çocukların ilgisini çekecek bir şey yok ya da her istediğinizde onları dinlendirmek için oturacak, yemek yedirecek bir yerler bulmayabilirsiniz. Kalabalık grupları da idare etmek zor olacaktır. Ne kadar küçük ve anlaştığınız bir grup ile giderseniz o kadar rahat edersiniz.

Bali’yi gezmek için en az 4-5 gün gerekli. Pek çok tur şirketi Bali’yi Singapur ile birlikte 1 haftalık paket olarak sunuyor. Bu turları tercih ederseniz, iyi havayolları ile uçabilir, 5 yıldızlıotellerde kalabilir, Türk tur rehberinden faydalanabilirsiniz. Eğer fazladan macera aramıyorsanız münferit gitmeyin, hem pahalı olur hem de gerçekten Türkçe bilen rehbere ihtiyaç duyduğunuz zamanlar oluyor. Bali’de tur rehberinize eşlik edecek bir yerel rehber hizmeti almak da zorunlu, yani her daim iki rehberiniz olacak.

Bali’ye turla gittiniz ve 4 gününüz var diyelim. Arada bir yarım günü mutlaka otelin deniz kıyısında dinlenmeye ayırın, güç toplayın, masaj yaptırın.
Otelde Bali’de yapılabileceklerle ilgili yüzlerce broşür göreceksiniz. Tur şirketiniz zaten mutlaka her güne bir program koymuştur. Mümkünse hepsine katılmaya çalışın. Yorgunluktan turlar arasında bir seçim yapmak zorunda kalırsanız veya katılım sayısı az olduğundan iptal olabilecek bir tur olursa, bedeli neyse ödeyip mutlaka katılın diyebileceğimiz turları aşağıda sıralıyoruz :

Tanah Lot Turu :
Mengwi’deki Pura Taman Ayun Tapınağı, Maymun Ormanları ve Tanah Lot Tapınağı üç ana durak noktası. Siz araçta iken etrafınızı gözlemeyi ihmal etmeyin, Bali adasını bu duraklar arası yolculuklarda keşfedeceksiniz. Maymun Ormanı’nda ancak şanslıysanız ormanda birkaç maymun görürsünüz sanmayın. Orman maymun kaynıyor. İnsanların beslemesine çok alışıklar, elinizdeki fotoğraf makinesini yiyecek sanıp çalabilirler, dikkat. Bu ormanda ağaçların tepesine dikkatli bakarsanız, bir mevye gibi dizili yarasaları da görebilirsiniz. Tanah Lot, gün batımı manzarasıyla ünlü olan tapınak. Burada Hint Okyanusu’ndan ufku seyretme fırsatı bulacaksınız.

Kintamani ve Batur Turu :
Fotoğraf makinenizin pili dolu olsun, bu turda çok fotoğraf çekeceksiniz. Yanınıza mutlaka yiyecek birşeyler alın, yolda acıkabilirsiniz. Turda Barong Dansları yapılan turistik bir gösteriye katılacaksınız, tur rehberini yönlendirebiliyorsanız sabah değil de akşam katılmayı talep edin. Sabah giderseniz, afyon henüz patlamamış olacağından müziğin ve dansların tadını çıkaramayabilirsiniz. Balilerin yaşamını görmek için, yine turistik ama halen içinde yaşanan evlere misafir olacaksınız. Evlerinde her bir odanın müstakil bir yapı olması size de çok ilginç gelecek. Sonrasında batik desen, tahta oymacılığı ve resim atölyelerine uğrayacaksınız. Beğendiğiniz her şeyi almaya çalışın. Dükkanlardaki o bolluk içinde, bir başka yerden beğenirim, daha çok seçenek görürüm, gibi geliyor ama aslında hiçbir yerde daha güzeli yok. Turizmin gelişmesi ile ada halkı gelir elde edebilmek için kendini sanata vermiş. Atölyelerde rahatlıkla pazarlık yapabilirsiniz, söylenen fiyatları 5’te 1’e kadar indirebilirsiniz. Öğlen saatlerinde Kintamani ve Batur Gölü’ne ulaşmak, öğle yemeğini de volkanik dağ manzarası eşliğinde yemek için ideal. Kintamani hala aktif olan bir yanardağ, ısısından dolayı bulutlar üzerinden yarattığı değişimi görebiliyorsunuz. Hemen önünde Batur gölü ile inanılmaz bir manzara oluştuyor. Volkanik toprağın üzeride kurulan köyleri, minik evleri çok güzel. Bir sonraki durak pirinç terasları olacak. Kat kat dizili pirinç tarlaları Hobbit köyünü andırıyor. Son olarak Pura Tirta Empul’ya, kutsal suyu ile ünlü tapınağa uğranacak. Burası gerçekten büyüleyici. Buradan sonra yapılacak en iyi kapanış, Kuta Beach’te gün batımını seyretmek olacaktır. Tur dönüşü Kuta’da inin, otele taksi ile dönersiniz. Gün batımının saatini önceden öğrenin. Gözleriniz kamaşacak, burada çektiğiniz fotoğrafları arkadaşlarınız photoshoplu sanacak.. Tiger biralarınızı yol üstünde bir marketten alın, Kuta Plajı’nda kumlara uzanın ve yaklaşık bir saat sürecek kırmızı çılgınlığının tadını çıkarın.

İyi eğlenceler

2 yorum:

Unknown dedi ki...

öncelikle verdiğin bilgileri için teşekkür ederim.ben balayı için baliye gidiyorum şöle bi sorun var sana danışmakisttedim.oteller sabah kahvaltı şeklinde otel dışında yemek çok masraflı oluyormu bu konuda bana yardımcı olursan teşekkür ederim.

oylum dedi ki...

merhaba, bali'de otel dışında yemek ciddi bir sorun. otel dışında bulunan restoranlarda yemekler çok ağır kokuyor, iştah bırakmayacak kadar! otellerde yemek pahalı değil, pizza hamburger gibi yemekler hem makul fiyatlı hem de lezzetli. bir de kuta beach'te bulunan mcdonalds ve hard rock cafe iyi bir kurtarıcı oluyor. günlük turlara çıkmadan önce, otelin sabah kahvaltısından faydalanıp yanınıza sandviç falan hazırlarsanız çok rahat edersiniz, kurtarıcı olur. iyi eğlenceler :)

Yorum Gönder

Travel Pictures