Rönesans`ın Kalbi : Floransa





14.yy`da Floransa şehrinin yönetimini tüccar Medici ailesinin almasıyla şehrin kaderi değismiş. Medici Ailesinin sanata olan ilgisi; Floransa`nin o dönemde sanatçı yetiştiren ve sanatçılar için yaşanır bir yer olmasını sağlamış. Michelangelo, Leonardo, Donatello, Boccacio, Boticelli ve Dante, Floransa`da hem yasamış hem de calışmış dahilerden sadece birkaçı.

Eğer sanat tarihçisi değilseniz ya da Michelangelo hayrani degilseniz, Floransa 2 gunde gezebilebileceginiz küçük bir şehir. Floransa; Milano, Venedik ve Roma`ya neredeyse eşit uzaktıkta, tam ortada duran bir şehir. Italya seheyatinizi birden fazla şehir icin rahatlıkla planlayabilir, Floransa`yi da bu tur sırasında görebilirsiniz. Ancak Ronesans sanatına ilginiz varsa, sadece Floransa`ya konsantre olmalisiniz. Hal boyle ise Floransa da Roma gibi her firsatta gitmek isteyeceginiz, her seferinde başka bir esere saatlerce vakit ayiracaginiz bir sehir olacaktır.

Floransa`yi keşfetmek istiyorsanız mutlaka şehir içinde kalmalısınız. Gün içinde eserleri gezmekten yorgun düşeceksiniz, akşam yemeğini, kahvenizi zaman sınırı olmaksiniz keyifle Floransa`da içmezseniz şehrin tadını alamazsınız. Eğer tur şehir dışında konaklatıyorsa, siz gruptan ayrılıp şehir içinde bir otel ayarlayın. Etrafı gezerken yol üstünde görüp beğendiğiniz otellere girip sorun, en kalabalık sezonda bile, mutlaka bir oda bulursunuz.

Yaz mevsimi, Italya`nin diğer tüm şehirleri gibi Floransa`nin da en kalabalık zamani. Bahar aylarinda fırsat bulup gidemiyorsaniz dert etmeyin ama kendinizi hazirlayin; her eseri yakindan gormek icin dunyanin dört bir yanindan akin eden yüzlerce turistle yarışacaksınız.

Floransa, Arno Nehri üzerine kuruludur. 1966`da nehrin taşması birçok sanat eserinin çamura bulanmasına sebep olmuş. Bu büyük tehlike sebebiyle nehir ıslah edilmiş. Her ne kadar nehrin içindeki beton setler, Arno`nun karizmasını bozsa da, bu sanatı korumak gibi ulvi bir amaca hizmet ettiğinden gayet katlanılabilir bir manzara. Şehrin kuzey yakası görülmesi gereken tüm müze ve tarihi yapıların bulunduğu yaka. Güney yakasına turistik turlarda sadece aksamüzeri Michelangelo tepesine şehrin kuzey yakasi manzarasını izlemek için çıkılıyor. Siz yine de mutlaka ünlü Ponte Vecchio köprüsünden geçip, güney yakasındaki küçük dükkanları keşfedin, ara sokaklardaki kafelerde oturup keyif yapin. Ancak güney yakasında turistlerden biraz uzaklaşıp Floransalilar gibi vakit geçirebilirsiniz.

Sehrin sembolu : Duomo

Duomo, devasa yapısı ile sizi şaşırtacak. Katedralin mimarisi kadar dış cephesinde kullanilan yeşil, beyaz ve pembe renkli Toskana mermerleri de büyüleyici. Kadetralin tamamına hakim olmak için mutlaka etrafında dolaşin. Duomo ancak kendisinin sığabilecegi kadar küçük bir alanda bulunduğundan, bir kerede bütününü görmek, algılamak imkansızdır. Yanınızda geniş açılı bir objektif varsa, ancak gözünüzün gördüğü kadarını fotoğraflayabilirsiniz. Duomo`da ziyaret edeceğiniz 4 bölüm var. Katedral, katedralin içindeki müze, kubbe ve çan kulesi. Katedralin icinden ayrı bir girişi olan müzede Donatello ve Michelangelo heykellerini gorebilirsiniz. Katedralin kubbesi için 463, çan kulesi Campanile için 414 basamaklı merdiven çıkmaniz gerekecek. Merdivenler dar, kapalı ve karanlik yani biraz klostrafobik bir alan ama sabrederseniz harika bir manzara izleyeceksiniz. Eğer gücünüzün bunlardan sadece birine yeteceğini düşünüyorsanız mutlaka Campanile`yi tercih edin, bu sayede manzaranız ünlü kubbe olur ve Brunelleschi`nin başyapıtını daha yakından görebilirsiniz. Bu manzaranin tek rakibi, güney yakasında ziyaret edeceginiz Michelangelo tepesi olacak. Michelangelo tepesinde gün batımı zamanı Arno Nehri ve arkasında Floransa`nın sembolü kubbe ve kuleleri izlemek doyumsuz olacak.

Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio, Uffizi Muzesi ve Ponte Vecchio Köprüsü

Adeta bir açıkhava galerisi gibi olan Signoria Meydani`da daha heyecanli vakit geçirmek ister misiniz? Mutlaka Floransa`ya gitmeden Hannibal filmini izleyin. Dr. Lecter`in bu sokaklarda yaptiğı hain planlari izlediginizde bu meydan sizin icin çok daha gizemli olacak. Hatta meydana girer girmez, gözünüz Palazzo Vecchio`nun bayraklı penceresini arayacak, sebebini filmi izlediğinizde anlayacaksınız. Palazzo Vecchio`nun hemen önünde Michelangelo`nun David`ini görünce heyecanlanabilirsiniz, ancak bu 1873`te değiştirilen kopyası. Yine de heyecanlanmaya değer, ne de olsa bu yer tam olarak orjinalinin yüzyılllarca durduğu yer. David`in orjinali korunması amacıyla Galleria dell`Accademia`da ziyarete açık şekilde temiz hava kafesinde bulunuyor. Signoria`da yine Medicilerin yaptırdığı locada, Vecchio`nun önünde benzersiz heykeller göreceksiniz. Heykele ilgi duymasaniz bile, buradaki eserlere kayıtsiz kalmanız imkansız olacaktır.

Vecchio`nun sol köşesinde Neptun Cesmesi; sag kosesinde ise Uffizi Muzesi avlusuna acilan yol bulunuyor. Uffizi Muzesi`nde tam da helkellerin ne anlattığını çözmeye çalışmaktan yorulmuşken; geniş bir resim koleksyonunu izleyip dinlenebilirsiniz. Uffizi`den cikista Arno nehri kenarinda yürüyüp kentin 1345`te yapilan ilk köprüsü Ponte Vecchio`ya ulaşabilirsiniz. Ponte Vecchio`nun içine asillerin rahatlıkta Uffizi`ye ulaşabilmesi icin bir geçit yapılmış. Ponte Vecchio üzerindeki dükkanların çıkmaları 16. ve 19 yylarda yapılmış. Zamanında kasap dükkanları bulunan köprüde, asiller kokudan rahatsiz olunca, esnaf kuyumcularla değiştirilmiş. Köprü günümüzde şehrin en pahalı altın ve mücevher butikleri ile dolu. Zaten pastel renklerin hakim oldugu Floransa`da, özellikle Ponte Vecchio köprüsünde her bir dükkanın boyali oldugu farkli renklerdeki uyum, bu pastel rüyanın son noktası.

Duomo, Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio, Uffizi Muzesi ve Ponte Vecchio Koprusu Floransa`nın olmazsa olmazları, gittiginizde görmeden dönmemeniz gereken yerleri. Bunlar dışında Floransa daha bir çok galeri, müze ve kilise ile dolu. Başlangıçta da önerdigim gibi, sanata ilginiz varsa, Floransa`da keşfedeceğiniz koca bir Ronesans dönemi var.

İyi eğlenceler

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Oylum Hanım Merhaba,
Dünyanın Merkezi : Manhattan ve Rönesansın Kalbi: Floransa yazılarınızı çok beğenerek okudum.
Eşim ve arkadaşlarımla gitmiş olduğumuz Floransa yı gerçekten çok güzel betimlemişsiniz. Yazılarınıza sözü geçen yerlerde çektiğiniz fotoğrafları eklemeniz renk katacaktır.
saygılarımla,
Engin

oylum dedi ki...

Engin Bey, çok teşekkür ederim yorumunuz için. En kısa zamanda daha fazla fotoğraf ekliyor olacağım :)

Yorum Gönder

Travel Pictures