Dünyanın Öbür Ucu : Sydney











Sydney, İngilizlerin 1788’de 758 mahkûmu gönderip, The Rocks mahallesinde bir suçlular kolonisi kurması ile oluşmuş bir şehir. 220 yıllık bu şehir Avustralya’nın en eski ve de 4 milyonluk nüfusu ile en büyük şehridir. Şehir yapı olarak İstanbul’a benzer; boğaz yerine çok derin bir körfezin şehri ikiye böldüğü bir yapıdadır. Şehrin batı yakası turistik yerler, iş ve alışveriş merkezleriyle dolu, doğu yakası konutlarla doludur.

Sydney’e bizim buralarda hava soğukken gidip, yarım kürenin güneş gören yüzünden faydalanmak gerek aslında. Yeni yıla bir mayo ile plaj partisinde girmek elbette unutulmaz olacaktır.

Sydney’e gittiniz ve sadece üç gününüz var diyelim. Sizinle olmazsa olmaz önerilerimi paylaşayım, daha uzun programlarda siz zaten standart rehberlerin önerdiklerini rahat rahat yaparsınız.

Sydney’de yapacaklarınız için hareket noktası Darling Harbour ve Circular Quay olmalı. Tüm biletlerinizi bu iki büyük iskeledeki turistik bilet ofislerinden alabilirsiz. Çıkış noktası olarak her zaman daha kuzeydeki Darling Harbour’u seçmenizi öneririm. Darling Habour’dan tekneye binerseniz, hem Harbour Bridge’in altından geçer, hem de tekne Opera Binası ve Harbour Brigde arasındaki Circular Quay’de durduğunda diğer insanlar inip binme derdindeyken siz arka tarafta rahat rahat fotoğraf çekersiniz.

Hem zaman, hem de yorgunluk açısından aynı günde yapamayacağınız, her biri yaklaşık 4 saat sürecek üç kaçırılmaması gereken aktivite var

1. Gün : Balina Seyir Turu

Bu tura katıldığınızda tekne ile Sydney şehir turlarına katılmanız gerek kalmayacak, bir taşla iki kuş vuracaksınız. Mayıs-Kasım döneminde balina gösterme garantili tekneler okyanusa açılıyor. Tekneler gayet konforlu, gezi boyunca içecek servisi var. Bu tura Darling Harbour’dan çıkış yaptığınız durumda Sydney’i baştan sonra denizden keşfetmiş oluyorsunuz. Hareket halindeki balinaların yerini tespit etmek için teknelerde sonar vb. bir sistem kullanılmamakta. Sohbet muhabbetle, fotoğraf çekmelerle geçen şehir seyrinin ardından, okyanusa açıldığınızda insanlar kendiliğinden sessizleşiyor. Herkes teknede kendine bir yer seçip balinayı ilk gören olmaya çalışıyor. Sonra heyecanlı bir ses duyuyorsunuz : “3 o’clock!” Herkes saat üç yönüne bakıp bu muhteşem anı yakalamaya çalışıyor. Balina peşinde 4 saate yakın vakit geçiriyorsunuz. Muhteşem balinalar kimi zaman sıçrıyor, kimi zaman kamburunu ve kuyruğunu gösteriyor.

2. Gün : Harbour Bridge’e Tırmanış

http://www.bridgeclimb.com/ adresinden mutlaka Sydney’e gitmeden önce rezervasyon yaptırın, mevsime göre istediğiniz tırmanış saatini garantileyin. 134 metrelik köprüye tırmanış boyunca on kişi bir sıra halinde çelik halatlarla köprüye bağlı şekilde yürüyorsunuz. Köprüye tırmanma kararı aldığımda, hayatımın en cesur ve de korkunç aktivitesini yapacağımı sanmıştım. Ancak çekinmeyin, hiç tehlikeli değil. Köprüde molalar verip, manzaranın keyfini çıkartıyorsunuz. Yanınıza fotoğraf makinesi alamıyorsunuz. Köprüde fotoğrafınızı ücret karşılığında onlar sizin için çekiyorlar. Tırmanış The Rocks’daki ofisten başlıyor. Bu sebeple şehrin en tarihi semti olan The Rocks’u gezmek için tırmanış gününü seçmenizi, bir daha The Rocks ile vakit kaybetmemenizi öneririm.

3. Gün : Taronga Hayvanat Bahçesi

Taronga Zoo şehrin doğu yakasında, giriş biletinizi tekne servisi içinde olacak şekilde almalısınız. Bu tepeye kurulmuş olan bu hayvanat bahçesi mutlaka gezilmeli, tüm hayvanlar en iyi koşullarda bakılıyor ve sergileniyor. Özellikle görmek istediğiniz bir hayvan varsa, web sitesinden o hayvana özel bir gösteri, beslenme saati olup olmadığını kontrol edin. Bir telesiyej ile tepeye çıkıyor, sonra geze geze yokuş aşağı iniyorsunuz. Arka fonda yine Sydney manzarası harika görünüyor.

Üç günün üç büyük aktivitesini belirlemiş olduk. Diğer önereceğim aktiviteleri siz o günkü modunuza göre 1-2 saat ayırarak yaşayabilirsiniz.

Aquarium & Wildlife World

Darling Harbour limanın tam ortasında yan yana duruyorlar. Wildlife World’de Avustralya faunasını oluşturan bin bir çeşit hayvanı görebilecekseniz. Her ikisi de gündüz saatlerinde çok kalabalık. Akvaryum akşamları 9’a kadar açık, akvaryuma mutlaka akşam gidip köpek balıklarının hareketlerini uzun uzun izlemenizi tavsiye ederim.

Bondi Plajı

Bondi plajı Avustralya’nın en ünlü kumsalı. Şehrin güneyinde, okyanus kıyısında dev bir plaj. Şehirde Bondi plajını da kapsayan, tüm gün süren tuzak turlar var, bunlara katılmayın, konforsuz otobüslerle her yere yanlış zamanda götürüp, Bondi’de 20 dk durup geri getiriyorlar. Mutlaka kendiniz taksi ile gidin, dilediğiniz kadar yaz kış plajdan ayrılmayan sörfçüleri izleyin, ıslak kumlara isminizi yazın.

Imax

Darling Harbour’da bulunan IMAX sineması dünyanın en büyük 3D ekranı. Sydney’e kadar gitmişken, bu tecrübeyi yaşamadan dönmeyin.

Sydney Tower

260 metre yüksekliğiyle şehrin en yüksek noktası olduğundan Sydney Tower’a mutlaka gitmelisiniz, büyüleyici şehir manzarasına ek olarak Blue Mountain ve okyanusuı 360 derece doya doya seyredebileceksiniz. Mutlaka gündüz saatlerinde gidin. Akşamları içerideki ışık yansıma yapıyor, burnunuzu cama dayayıp, iki elinizi gözlerinize siper de etseniz bir şey göremezsiniz. Sydney Tower’a çıkış, çoğunlukla aynı mekandaki Oz Trek gösterim bileti ile birlikte satılıyor. Ancak çok boş vaktiniz varsa Oz Trek’e girin, bir pazarlama harikası olarak her yerde karşınıza çıkıyor ancak sıkıcı ve çocuk işi. Adrenalin severlere bir de bu yükseklikle Skywalker açık havada seyir imkânı var.

İyi eğlenceler

0 yorum:

Yorum Gönder

Travel Pictures